Лидерите на африканските страни се срещнаха днес, за да стартират

...
 Лидерите на африканските страни се срещнаха днес, за да стартират
Коментари Харесай

Африка създава икономическа зона за свободна търговия

 Лидерите на африканските страни се срещнаха през днешния ден, с цел да започват континенталната зона за свободна търговия, която може да сплоти 1,3 милиарда души, създавайки стопански блок с налични 3,4 трлн. $, оповестява Ройтерс.
След четири години на договаряния, през март бе реализирано съглашение за съставяне на 55-членния търговски блок, като самодейността отвори пътя за срещата на върха на Африканския съюз в Нигер, където присъстващите ще решат коя нация ще бъде хазаин на седалището на комерсиалната зона, когато бъде задействана зоната за свободна търговия. Лидерите се надяват, че Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), най-голямата от основаването на Световната комерсиална организация (СТО) през 1994 година, ще спомогне за разгръщането на дълготрайния стопански капацитет на Африка посредством усилване на вътрешнорегионалната търговия, подсилване на веригите на доставки и шерването на опит.

" Светът е насочил вниманието си към Африка ", съобщи египетският президент и ръководител на Африканския съюз Абдел Фатах ал-Сиси на церемонията по откриването на срещата.

AfCFTA „ ще ускори позицията ни за договаряния на интернационалната сцена. Това ще съставлява значима стъпка “, добави още египетският водач.

Африка би трябвало да постави доста старания обаче, с цел да настигне международните стопански системи: нейната вътрешнорегионална търговия възлиза на едвам 17% от износа през 2017 година по отношение на 59% в Азия и 69% в Европа.

Икономистите настояват, че остават обилни провокации, в това число неприятни пътни и железопътни връзки, огромни области на вълнения, несъразмерна гранична администрация и местна корупция, които попречват растежа и интеграцията.

Членовете на Африканския съюз се ангажираха да отстранен митата за множеството артикули, което ще усили търговията в района с 15-25% в средносрочен проект, само че това ще се удвои, в случай че другите въпроси бъдат решени, сочат оценки на МВФ.
По публикацията работи: Аспарух Илиев
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР